news-details

Piramit Menkul Kıymetler: Asya hisselerine güçlü alımlar geldi

Piramit Menkul Kıymetler’in raporunda ABD Başkanı Donald Trump’ın ülke bazındaki ek tarifeleri 90 gün askıya almasının ardından bu sabah Asya hisselerine güçlü alımların geldiği aktarıldı. Raporda şunlar kaydedildi:

“Bugün ne bekliyoruz? Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 8,30, Topix Endeksi yüzde 7,71 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,61, Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 5,77, Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 5,74 prim yaptı. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 9,25 artarken, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 4,50 değer kazandı. Asya seansındaki pozitif seyirden en az Çin hisseleri etkilendi.

“Çin dışındaki ülkelerin ek gümrük verileri askıya alınıp ABD tarafından kısmen yapıcı açıklamalar gelirken karşılıklı misilleme dalgasıyla Çin’e yönelik efektif oran kademeli olarak yüzde 125’e yükseltildi. Buna karşın ana kara hisselerine de alım geldi; Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,11, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 2,55 artış kaydetti. Ayrıca, Çin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre Çin’de TÜFE martta aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 0,1 azalarak beklenenden daha zayıf geldi. Üretici tarafında da yıllık yüzde 2,5 düşüşle beklenenden daha fazla gerileme oldu.

Tarifelerle ilgili yoğun haber akışı volatil bir seyre neden olurken son gelişmeler doğrultusunda dün ABD’de oldukça güçlü bir seans kaydedilmesinin ardından endeks vadelileri bir miktar satıcılı bir açılış fiyatlamaktadır. Avrupa piyasaları ise Trump’ın tarifelerle ilgili ters yönde adım atmasının ardından yön pozitif bir açılışa hazırlanmaktadır.

ABD TÜFE/ÜFE verileri (Mart)

ABD’de bugün ve yarın sırasıyla mart TÜFE/ÜFE verileri yayımlanacak. Şubatta, TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,8, çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,1 artışla beklentinin altında kalmıştı; martta TÜFE’nin aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,6 artış, çekirdek TÜFE’nin aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,0 artması beklenmektedir.

ÜFE’nin şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,3 artması beklenirken değişmemiş, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artışla beklentinin altında kalmıştı. Çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,3 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 azalırken yıllık yüzde 3,4 ile beklentinin altında kaldı. Martta, ÜFE’nin aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,3, çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,6 artması beklenmektedir.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı son gümrük tarifelerinin ardından majör ekonomilerin enflasyon verileri daha yakından takip edilecektir. Zira tarifelerin enflasyon görünümünü değiştirdiği, ABD’li ithalatçıların yükselen maliyetleri tüketiciye yansıtması halinde enflasyonun yükselebileceği düşünülmektedir. Mart verileri bu bağlamda önem arz etmektedir; beklentileri önemli ölçüde aşması halinde piyasanın enflasyon ve faiz beklentilerinde belirgin değişimler olabilir. Trump’ın son tarifelerini açıklamasının ardından geçen hafta Fed faiz fiyatlamaları değişmişti. Yükselen enflasyon ile tarifelerden kaynaklı yavaşlayan büyümenin stagflasyon endişelerini güçlendirmesi halinde ABD Doları’nın küresel paralar karşısındaki aşağı yönlü seyri devam edebilir.

Yurt içinde sanayi üretimi ve perakende satışlar (Şubat)

Yurt içinde bugün şubat ayı sanayi üretimi, yarın perakende satış hacmi verileri açıklanacak. Ocak ayında, sanayi üretimi aylık yüzde 2,3 azaldı, yıllık bazda yüzde 1,2 arttı; perakende satış hacmi aylık yüzde 2,0, yıllık yüzde 12,5 arttı.

Piyasalarda dün ne oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da Çin CSI300 Endeksi yüzde 0,99, Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 0,68 artarken Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,74, Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 3,93 düştü. Avrupa tarafında AB Komisyonu’nun, ABD'nin AB'den çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisi koyma kararına karşı hazırlanan tedbirleri içeren teklifin üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıklamasından sonra Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 3,50, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 3,34, Almanya DAX Endeksi yüzde 3,00, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 2,92 değer kaybetti. ABD’de ise Trump’ın Çin hariç diğer ülkelere uygulanacak tarifeleri 90 gün askıya alması haberinden sonra S&P500 Endeksi yüzde 9,52, Dow Jones Endeksi yüzde 7,87, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 12,16 yükseldi.

Borsa İstanbul’da negatif bir seyir hakimdi. BIST100 Endeksi yüzde 2,13 değer kaybederek 9.275 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 97,56mlr TL seviyesinde seyretti. BIST30 Endeksi yüzde 2,13 düşerek 10.108 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi yüzde 3,28, BIST Sınai Endeksi yüzde 1,97 düştü.

Tarifeler tarafında sırasıyla;

“Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, ABD'nin çelik ve alüminyuma uyguladığı yüzde 25 tarife nedeniyle ilk karşı önlemleri haftaya uygulamaya başlama kararı aldı.

“ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik yüzde  104'lük tarifesine karşılık Çin'den misilleme geldi. Çin ABD mallarına uygulanan tarifeleri yüzde  84'e çıkardı.

“ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e çıkarırken kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75’ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu duyurdu.

“ABD Başkanı Donald Trump, ek vergi tarifelerine 90 günlük duraklama açıklamasını yapmadan önce tarife geriliminin tırmanması ve ABD borsalarını sarsması sonrasında sosyal medya hesabından “Sakin olun" ifadelerine yer verdi ve her şeyin yoluna gireceğini ve ABD'nin her zamankinden daha büyük ve daha iyi olacağını söyledi.

FOMC toplantı tutanakları

“18-19 Mart tarihli FOMC toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri, Başkan Trump’ın uygulamaya koymayı planladığı gümrük vergilerinin detayları henüz net olmamasına rağmen, bu tür politikaların enflasyonist baskıları artırabileceğine dikkat çekti. Bazı üyeler, artan enflasyonun ekonomik durgunlukla eş zamanlı gerçekleşebileceği "durgunluk enflasyonu" riskini vurguladı.

“Tutanaklarda, birçok katılımcının görüştükleri iş çevrelerinden gelen geri bildirimlere dayanarak, şirketlerin maliyet artışlarını tarifelere bağladıkları ve bu artışları tüketicilere yansıtma eğiliminde oldukları belirtildi. Bu durumun, hükümet politikalarının ekonomik görünüme etkisi konusunda yüksek belirsizlik yarattığı ve bu nedenle para politikasında temkinli olunması gerektiği ifade edildi.

“Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon yüksek seyretmeye devam ederse para politikasının daha uzun süre kısıtlayıcı kalabileceğini; ancak işgücü piyasasında bozulma olursa gevşeme yönünde adım atabileceklerini belirtti. Bazı üyeler ise, yüksek enflasyonun büyüme ve istihdam düşerken kalıcı olabileceği riskine dikkat çekti. Ayrıca toplantıda, Fed bilançosunun küçültülme hızının yavaşlatılması yönünde karar alındı, fakat bu konuda fikir birliği sağlanmadı; birkaç katılımcı, tasfiyenin yavaşlatılması için ikna edici bir neden olmadığını dile getirdi.”

  Hibya Haber Ajansı